Guide: Sådan opbevarer du din vin
En god vin er ikke noget værd, hvis den ikke bliver opbevaret korrekt. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvordan du opbevarer din vin bedst muligt. Herunder kan du finde en række praktiske råd til, hvordan du opbevarer din vin, så den bevarer den gode smag, saft og kraft.
De fleste vine, der bliver fremstillet, er beregnet til at blive drukket indenfor en kort periode på maksimalt 2 år. Der findes dog også en række andre vine, som skal opbevares i lang tid, før de udvikler sig og bliver bedre.
Det er især de dyrere vine på markedet, der er beregnet til at blive opbevaret i længere tid. Disse vine stammer ofte fra områder som Bordeaux, Bourgogne, Piemonte samt forskellige steder i Tyskland. Hvis du har en eller flere af disse vine, er det vigtigt, at du opbevarer dem korrekt.
Vinen skal opbevares ved den rigtige temperatur
Det er vigtigt, at du opbevarer din vin ved den rigtige temperatur. Opbevarer du den for lunt, risikerer du, at den bliver ødelagt, hvorfor du ikke bare bør opbevare dem ved stuetemperatur. Det er desuden vigtigt, at vinen ikke udsættes for temperatursvingninger.
Du bør derfor vælge et sted, hvor der er en konstant temperatur – eksempelvis i et vinkøleskab. Hvis du investerer i et vinkøleskab, kan det være en god idé at undersøge forskellige vinkøleskab test, før du køber ét.
Der findes mange forskellige modeller, og de egner sig til forskellige behov. Nogle vinkøleskabe har en lav kapacitet med plads til omkring 16 vine, mens andre har plads til flere. Herudover findes der vinkøleskabe med to kølezoner, hvorfor de er oplagt til dig, der både opbevarer rødvin og hvidvin eller champagne.
Når vinen skal drikkes og skal på bordet, så kan du med fordel servere den i en vinkaraffel fra udvalget her.
Vin må aldrig blive opbevaret stående
Når du skal finde et passende sted at opbevare din vin, bør du sikre dig, at de ikke står op. Selvom det er pladsbesparende, hvis vinen står op, er det ikke nogen optimal løsning. Det skyldes, at korkproppen bliver tør og svinder ind, hvis den ikke er i kontakt med vinen.
Det vil resultere i, at der kommer ilt ind i flasken, og det betyder, at vinen bliver oxideret – og så er den stort set udrikkelig. Det er ærgerligt, hvis du har valgt at investere i en dyr vin, som ellers skulle være åbnet og nydt om mange år.