Sådan sammensætter du den rigtige vinmenu til parmiddagen
Det er blevet jeres tur til at arrangere parmiddag, men hvad skal du servere – og hvilken type vin skal du vælge til maden? Det afhænger af mange forskellige faktorer, men ikke desto mindre er det vigtigt, at du vælger den rigtige vin. Her bliver du klogere på, hvordan du sammensætter den helt rigtige vinmenu.
Vælg en vin, som matcher maden
Det er vigtigt, at du vælger en vin, som matcher den mad, du serverer. Forskellige fødevarer passer godt sammen med forskellige vine – og det skal du tage højde for, når du planlægger din menu. Eksempelvis vil en leg og frugtig gå godt til fisk, skaldyr og kylling, mens tungere rødvin er bedre egnet til et måltid med okse- eller svinekød.
Brug følgende retningslinjer, når du sammensætter vin og mad:
- Tungere madvarer bør kombineres med tungere vine.
- Syrlige fødevarer bør kombineres med syrlige vine.
- Salt mad bør kombineres med søde eller tørre vine.
- Søde fødevarer bør kombineres med søde vine.
Ovenstående er naturligvis kun generelle retningslinjer, som du bør rette dig efter, hvis du ikke har erfaring på området. Måske vil du opdage, at nogle kombinationer fungerer bedre end andre, selvom de bryder retningslinjerne. Det er vigtigt at eksperimentere og finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig og dine gæster.
Vinen afhænger af lejligheden
En anden ting, du skal overveje, når du vælger vin, er anledningen. Hvis du er vært for en særlig begivenhed – f.eks. et bryllup eller en jubilæumsmiddag – skal du vælge en vin, der passer til begivenheden. En festlig champagne er eksempelvis perfekt til en nytårsfest, mens en italiensk rødvin ville være perfekt til en intim middag.
Endelig er det vigtigt, at du tager udgangspunkt i aftenens stemning, når du vælger en vin. Er du vært for en afslappet sammenkomst, kan du måske vælge en billigere vin, mens en mere formel begivenhed kræver en mere elegant vin. Du kan eventuelt bestille smagekasser med vin, hvis du vil prøve nogle forskellige typer, før du vælger.
Hvilken vin skal jeg vælge?
Hvordan vælger du så den rigtige vin? Det kan virke som en skræmmende opgave, men hvis du tager det et skridt ad gangen, er det faktisk ikke så svært – og det gælder også, selvom du ikke har erfaring med vin. Det er dog en god idé ikke at eksperimentere for meget, hvis du er helt på bar bund.
Først og fremmest skal du beslutte dig for, hvilken type mad du vil servere. Det gør det nemmere at finde den helt rigtige vin, som passer til de enkelte råvarer, som retterne består af. Følg de førnævnte retningslinjer, når du skal parre maden og vinen, så du er sikker på, at de supplerer hinanden.
Vil du gerne servere din vin på en fot måde, så kan du overveje at gøre det i en vinkaraffel.