Sådan vælger du den rigtige vin til maden
Det kan være en videnskab at vælge den rigtige vin til maden. De fleste ved, at skaldyr og fisk går godt med hvidvin, og rødvin egner sig til tungere retter. Herudover er det en god idé at vælge en vin med samme intensitet som din mad. Jo tungere og mere fyldige maden er, desto mere fyldig og tanninrig bør vinen være. Bliv klogere på, hvordan du vælger den rigtige vin til maden, her.
Vælg vin på baggrund af maden
Der flere faktorer, der spiller ind, når du skal vælge vin til maden. En af de vigtigste faktorer er typen af mad, du planlægger at servere. Hvis du eksempelvis skal servere skaldyr eller fisk, så er en hvidvin typisk det bedste valg. Hvidvinens friskhed og lette smag passer perfekt til den delikate smag af skaldyr og fisk.
Hvis du derimod skal servere en tungere ret, så vil en rødvin ofte være det bedste valg. Det kan eksempelvis være, at du skal servere en god bøf eller en gryderet. Her er rødvinens kraftige smag og fyldige karakter den perfekte ledsager til den tunge og fyldige smag, som præger førnævnte retter.
Intensiteten spiller også ind
En anden faktor, der spiller ind, når du skal vælge vin til maden, er intensiteten af både maden og vinen. Hvis du serverer en tung og fyldig ret, er det en god idé at vælge en vin, der også er tung og fyldig. Det betyder, at du skal vælge en vin med et højt tanninindhold og intens smag, så de komplimenterer hinanden ordentligt.
Hvis du derimod serverer en let og delikat ret, bør du vælge en lettere vin. Nogle vine passer bedre til bestemte typer mad end andre. For eksempel er en italiensk Chianti et godt valg til italiensk mad, mens en fransk Bordeaux passer perfekt til en tung og fyldig ret – og det skal selvfølgelig serveres i en vinkaraffel.
Bestil maden ude og få anbefalinger med på vejen
Du kan også bestille maden ude, hvis du skal servere mad til mange gæster ad gangen. Her kan du samtidig få gode råd til, hvilken vin du skal servere til maden. Læs mere her, hvis du er i tvivl om dine muligheder. Du bør dog være opmærksom på, at det ofte er billigere at købe vinen selv frem for at få den leveret sammen med maden.